Artikelen

Een vergeten stem. Vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld en het forensisch medisch onderzoek (Antwerpen, 1895-1925).

Auteurs

  • Jade De Lannoy KU Leuven
  • Kaat Wils KU Leuven

DOI:

https://doi.org/10.21827/historica.46.3.10-16

Trefwoorden:

forensische geneeskunde, seksueel geweld, slachtoffer, gerechtelijke procedure, verkrachtingsmythes, gendergeschiedenis, vrouwelijke seksualiteit

Samenvatting

Aan het begin van de twintigste eeuw hielden rechtszaken rond seksueel geweld een groot risico in voor vrouwelijke slachtoffers. Bij medische onderzoeken en tijdens het proces moest het slachtoffer de eigen morele reputatie verdedigen, wat binnen de dominante culturele denkbeelden over vrouwelijke seksualiteit geen gemakkelijke opdracht was. In dit artikel wordt aan de hand van verschillende Antwerpse assisenzaken onderzocht hoe de juridische behandeling van zedenfeiten getekend werd door deze gegenderde opvattingen. Hierbij worden in het bijzonder de rol van de gerechtsarts en de stem van het vrouwelijke slachtoffer bestudeerd.

Biografieën auteurs

Jade De Lannoy, KU Leuven

Jade De Lannoy studeerde in 2022 af als historica binnen de onderzoeksgroep ‘Cultuurgeschiedenis
vanaf 1750’ aan de KU Leuven. In haar masterscriptie onderzocht ze noties van lichaam, geest en gender in Antwerpse strafzaken rond zedenfeiten tussen 1895 en 1925.

Kaat Wils, KU Leuven

Kaat Wils is hoogleraar moderne Europese cultuurgeschiedenis aan de KU Leuven. Zij doet onderzoek naar de geschiedenis van de sociale en medische wetenschappen, onderwijs, gender en lichamelijkheid.

Gepubliceerd

2023-11-02

Nummer

Sectie

Artikelen