Rijksuniversiteit Groningen
Rugbalk
Reacties op DEZE pagina Abonneren op email bij wijziging 23 Jan 2003

Icy Tea

Wij waren er ook!

Frank den Hollander

Met honderden andere genodigden begaf de redactie van Pictogram zich onlangs naar het MARTINIPLAZA te Groningen voor het spectaculaire galafeest ter gelegenheid van het VIJFJARIG BESTAAN van WORD 97.

In de prachtige nieuwe theaterzaal gonsde het van opwinding en blijde verwachting van wat komen zou. En inderdaad: toen de zaallichten doofden kwam niemand minder dan BILL GATES himself het podium oplopen! De Microsoft-topman heette ons allen van harte welkom, en in het bijzonder natuurlijk Groningens burgemeester JACQUES WALLAGE, tevens voormalig voorzitter van de Commissie Toekomst Overheidscommunicatie. 'Speciaal met het oog op de overheid hebben wij ervoor gezorgd dat Word 97 al vijf jaar zo'n stabiel programma is!' grapte Gates.
Daarna volgde een spetterende show van bijna twee뮨alf uur, waarbij het verrukte publiek vaak niet wist waar het moest kijken. Vooral de holografisch geprojecteerde SCREENSAVER met de stervormig gerangschikte rode, witte en gele balletjes die transformeren tot scherpe punten en vandaar weer via een soort celdelingproces tot de ronddraaiende balletjes, kreeg veel luide bijval. En in de zinderende finale pinkte menig toeschouwer ontroerd een traantje weg toen het LEVENDE PAPERCLIPJE ten tonele verscheen en ons de hele alfabetische index uit de Helpfunctie toezong, naar verluidt op muziek van Bill zelf!

Na afloop was het een galerij van bekende gezichten in de sfeervolle foyer van het Martiniplaza, voor de gelegenheid omgedoopt tot 'Word 97 Fifth Anniversary Salon'. Programmeurs van het eerste uur begroetten elkaar emotioneel, en veel ontroerende herinneringen werden opgehaald.
'Weet je nog dat we een keer op een warme lentedag tot 's avonds laat aan het werk waren?' vroeg JAMES CRINKLE aan zijn borrelgenoten. ?Ik zat in mijn kamer op de campus tussen de lege pizzadozen, en opeens had ik het: diezelfde nacht nog ontwierp ik het IRRITANTE KRONKELLIJNTJE dat ongevraagd onder elk woord verschijnt dat de spellingcontrole zogenaamd niet kent!'

Een tafeltje verderop zat een groepje uitgelaten dertigers, allen met een vette PAARDENSTAART in de nek. Het betrof hier duidelijk de voormalige WHIZ KIDS die in het laatste decennium van de vorige eeuw de gezamenlijke krachtsinspanning leverden die uiteindelijk leidde tot dat prachtprogramma Word 97, waarmee bijna de hele geciviliseerde wereld nu alweer vijf jaar met zoveel plezier werkt.
'Kijk, deze eremedaille heb ik nog persoonlijk van Bill gekregen', wees JOHN CAPITAL naar zijn revers. 'Ik had toen het briljante idee uitgewerkt dat elk woord aan het begin van een regel automatisch van een hoofdletter werd voorzien, of de gebruiker dat nou wilde of niet!'

'Ha, ja, die was goed!' viel zijn buurman B. LIST hem vrolijk bij. 'En wat dacht je van het door mij bedachte scriptje, waardoor elk cijfer aan het begin van een regel meteen werd omgezet in een genummerde lijst als er ook maar eventjes op de Enter-toets werd gedrukt?' Zijn tafelgenoten brulden het uit om zoveel vernuft.
Een beetje terzijde van het feestgewoel stond een van de weinige Nederlandse softwareontwikkelaars in dienst van Microsoft, TAMMO WIJBENGA uit Middelstum. Gevraagd waarom hij niet deelneemt aan de algehele feestvreugde, antwoordde Wijbenga met een onmiskenbaar Amerikaanse tongval: 'Ik ben hier nu twintig jaar weg, en er komen allerlei herinneringen bij me boven op dit moment. Zo had ik indertijd een VRIENDINNETJE in Siddeburen, die me op een dag schaamteloos in de steek liet. Uiteindelijk ben ik naar de States ge뭩greerd, maar ik heb mijn gram gehaald: als je nu in Word 97 het woord ?Siddeburen? intikt, geeft de spellingcontrole automatisch aan dat hij het woord niet kent. En om die VRIENDIN extra te pesten, geeft Word 97 ook nog de suggesties Zuiderburen en Zijdeuren! Net goed!'

Ver na middernacht verlieten we het Martiniplaza. Terwijl we om ons heen keken of we ergens een taxi konden ontwaren, dook plots het BEHULPZAME PAPERCLIPJE voor ons op uit het donker. Nog voor hij ons weer enkele hulpsuggesties ging doen, renden we weg, de koele nacht in.

Begin pagina


index Pictogram 3